Alles over blik

Alles wat je wilt weten over blik en blikverpakkingen

Hoe wordt blik gemaakt?

In de volksmond wordt de term 'blik' gebruikt om dun verpakkingsmateriaal (conservenblik) of de buitenkant van een auto mee aan te duiden. Blik is gewalst plaatstaal van geringe dikte (minder dan een millimeter). Vroeger gebruikte men een hamer om het blik op de gewenste dikte te slaan. Omdat dit zeer tijdrovend was, werden er walsmachines uitgevonden die dit proces over konden nemen. Ze werken sneller en nauwkeuriger.

Wie heeft blik uitgevonden?

De geschiedenis van blik begint in 1795, toen Napoleon een geldprijs van 12.000 francs uitloofde voor degene die iets zou uitvinden om voedsel langer houdbaar te houden. Hij had daarmee in eerste instantie een militair doel voor ogen, want zijn soldaten moesten ook tijdens lange veldtochten en onder moeilijke omstandigheden goed te eten krijgen.

Grootste blik ter wereld

In 1994 besloten we te kijken of we de grootste snoeptrommel ter wereld konden maken. Het leek ons leuk om kans te maken op een vermelding in het Guinness Book of Records. Een prachtige uitdaging, want alles moest met de hand gemaakt worden.