ReCycle ReUse

Alles wat je wilt weten over blik en blikverpakkingen

zaanlandia blik

Blik is koploper

Natuurlijk scheiden we ons papier, glas en plastic voor hergebruik. Maar wist je dat metalen verpakkingen veruit het meest worden gerecycled? Met een recyclingpercentage van 95% is Nederland een van de koplopers in hergebruik van blik. Dat maakt blik tot kampioen recycling. Metalen verpakkingen behouden ook na eindeloos recyclen hun kwaliteit en eigenschappen. Het blikje van vandaag kan de fiets of het vliegtuig van morgen zijn.

Hoe wordt blik gemaakt?

In de volksmond wordt de term ‘blik’ gebruikt om dun verpakkingsmateriaal (conservenblik) of de buitenkant van een auto mee aan te duiden. Blik is gewalst plaatstaal van geringe dikte (minder dan een millimeter). Vroeger gebruikte men een hamer om het blik op de gewenste dikte te slaan. Omdat dit zeer tijdrovend was, werden er walsmachines uitgevonden die dit proces over konden nemen. Ze werken sneller en nauwkeuriger.
zaanlandia blik
zaanlandia blik

Wie heeft blik uitgevonden?

De geschiedenis van blik begint in 1795, toen Napoleon een geldprijs van 12.000 francs uitloofde voor degene die iets zou uitvinden om voedsel langer houdbaar te houden. Hij had daarmee in eerste instantie een militair doel voor ogen, want zijn soldaten moesten ook tijdens lange veldtochten en onder moeilijke omstandigheden goed te eten krijgen.

B(l)oeiend spektakel met blik

In september was er een bijzondere toepassing van onze blikken te zien tijdens het `Bloemencorso Lichtenvoorde”. Imposante corsowagens trokken voorbij in de Achterhoekse plaats, versierd met miljoenen kleurrijke dahlia’s. Sinds 1929 bouwen duizenden vrijwilligers aan het indrukwekkende, jaarlijkse schouwspel. Ook staat dit evenement op de Nationale Inventarislijst Immaterieel Cultureel Erfgoed. De met dahlia´s versierde blikken stelden patroonhulzen voor en vormden samen een indrukwekkend wild zwijn. De blikken konden naderhand worden verdeeld onder de vrijwilligers en voor nieuwe toepassingen worden ingezet (bv. een prullenbak).
zaanlandia blik
zaanlandia blik

Grootste blik ter wereld

In 1994 besloten we te kijken of we de grootste snoeptrommel ter wereld konden maken. Het leek ons leuk om kans te maken op een vermelding in het Guinness Book of Records. Een prachtige uitdaging, want alles moest met de hand gemaakt worden.

Maak jij je klant ook bewust van het belang van recyclen?

Voor alle soorten metalen verpakkingen is er namelijk één recyclelogo: Metal Recycles Forever
Alle Europese merken, producten en organisaties die met metalen verpakkingen werken, mogen dit logo gebruiken.

Neem je klant mee en verwerk het Metal Recycles Forever logo in het design van je (eigen) blikverpakking.
Zo kan jij of jouw klant laten zien dat de keuze voor een metalen verpakking duurzaam is!

RECYCLEN WILLEN WE TENSLOTTE ALLEMAAL!

zaanlandia blik