Ons familiebedrijf

Familiebedrijven vormen een aanzienlijk deel van het Nederlandse MKB. Bedrijven die van oprichter tot achterkleinzoon binnen één familie blijven, zijn zeldzaam. Wat kenmerkt de familie Kriek?

“Veroudering kun je niet tegenhouden, maar vernieuwing wèl!”
Jan Kriek (1953 – 1999)

zaanlandia blik

Daan Kriek

Werkzaam van 1999 tot heden

Sinds 1999 staat Daan aan het roer van Zaanlandia. Bij zijn aantreden wilde hij het bedrijf gezond, vernieuwend en doortastend houden. Daarnaast had hij de ambitie om Zaanlandia te blijven ontwikkelen als blikspecialist met voorname focus op de nichemarkt. Om die reden fuseerde hij vrij snel na zijn aantreden de vestigingen in Wehl en Krommenie tot één locatie in Wormerveer. Daan verhoogde de productiesnelheid en begon proactiever te werken door zelf nieuwe ideeën bij klanten te presenteren. Ook investeerde hij veel in de zoektocht naar goedkopere producenten in Europa en Azië, resulterend in scherpere prijzen en uitbreiding van het assortiment.

Jan Kriek

Werkzaam van 1953 tot 1999

In 1962 nam Jan het bedrijf van zijn oom Martinus over. De jaren ’60 en ’70 brachten grote maatschappelijke en technische veranderingen. De verpakkingsindustrie schakelde over op karton, papier en plastic. Zaanlandia boorde een nieuwe markt aan door bussen voor rookbommen en traangaspotten te maken. Ook legde het bedrijf zich toe op het produceren van kleine, bijzondere series in plaats van het standaardwerk. Onder leiding van Jan neemt Zaanlandia meerdere concurrenten over en wint het diverse prijzen.
zaanlandia blik
zaanlandia blik

Martinus Kriek

Werkzaam van 1919 tot 1968

Samen met zijn broer Johannes nam Martinus in 1919 het stokje van zijn vader over. Hij hielp met het uitbouwen van het bedrijf en het overleven van de Tweede Wereldoorlog. Na 1945 groeide de blikindustrie weer flink. Terwijl de fabriek in 1956 voor een fikse uitbreiding stond, stierf Johannes plotseling. Het overlijden zorgde voor spanningen in de familie. Oom Martinus had alleen dochters en omdat er in die tijd vooral naar de mannelijke lijn werd gekeken, werd neef Jan (toen pas 18 jaar) automatisch aangewezen als toekomstige opvolger.

Johannes Kriek

Werkzaam van 1919 tot 1956

Johannes nam samen met zijn broer Martinus het bedrijf van hun vader over in 1919. Ze zorgden ervoor dat het bedrijf de Tweede Wereldoorlog overleefde. Zaanlandia maakte tegen het einde van de oorlog alleen nog maar noodkacheltjes, die vervolgens vaak geruild werden voor eten voor haar eigen medewerkers. Ondanks de naoorlogse woningnood en materiaalschaarste, groeide de blikindustrie vervolgens sterk. Beide broers waren volop bezig met het uitbouwen van het bedrijf toen Johannes in 1956 plotseling stierf.
zaanlandia blik
zaanlandia blik

Franciscus Wilhelmus Kriek

Werkzaam van 1907 tot 1937

Franciscus Wilhelmus Kriek verruilde in 1907 zijn werk als voorman-soldeerder in blikfabriek Woud & Schaap voor dat van zelfstandig blikslager. Voorzien van handkar met complete soldeerinrichting ging hij langs de huizen om potten en pannen te repareren. In de avonduren maakte hij samen met zijn vrouw sigarenblikken en binnenkanten van paraplubakken. Niet veel later produceerde hij ook verf- en koekblikken vanuit het schuurtje naast zijn huis.