Blik op de toekomst

Door mondialisering en de opkomst van lagelonenlanden is de positie van Nederlandse productiebedrijven voorgoed veranderd. Hoe houd je als bedrijf bestaansrecht voor de volgende decennia?

“Het gaat mijn inziens om de toewijding voor je bedrijf en je relaties. Zaanlandia maakt geen wegwerpblikken, maar gaat voor duurzaam. Zowel in blik als in haar klantrelatie.”

Daan Kriek (Managing Director)

‘Start maar op de werkvloer’

Na een aantal jaren buiten het bedrijf te hebben gewerkt ben ik bij Zaanlandia begonnen. Mijn vader zei: ‘Prima als je dit wilt, maar je start niet bij mij in de buurt. Start maar in onze andere productielocatie (welke destijds in de Achterhoek was gelegen). En gewoon op de productievloer. Als eventuele opvolger zul je moeten begrijpen wat er in je toekomstige organisatie speelt, waar je mensen het technisch over hebben. Je moet hierover kunnen meepraten. En je zult met name moeten weten wat je kunt verkopen’.

Het werd me heel snel duidelijk. In een bedrijf van deze omvang moet je heel veel kunnen, alles zien, veel volgen en razendsnel kunnen beslissen en bijsturen. Ondernemerszin had ik als kind al in me. De enige vraag was wat ik zou gaan ondernemen. Het zou wel iets heel tastbaars moeten zijn, want dat paste het beste bij mij.

Ik ben dus relatief vrij in dit familiebedrijf ingestapt. Ik wist wel dat mijn vader het geweldig zou vinden als één van zijn drie kinderen zijn levenswerk zou willen voortzetten. Maar hij wist ook heel goed dat ik eigenzinnig genoeg was om na een bepaalde periode toch te zeggen: ‘Nee, ik heb toch niet de ambitie om je bedrijf over te nemen en sla toch een andere weg in’. In 1999 zijn de aandelen volledig overgegaan van vader op zoon.

De triggers waren het autonoom kunnen handelen, de breedte van de job en het goed indelen van je tijd zonder focus te verliezen. Maar vooral de kick om producten uit eigen bedrijf terug te zien in de markt. Je maakt deel uit van een proces waarin gecreëerd wordt, waar iets tastbaars gemaakt wordt wat meetbaar is. En hopelijk leidt dit tot een tevreden klant die, mede door ons blik, succesvoller is met zijn producten. Dat is mijn drive en geeft me volop voldoening!

De lange termijn

Familiebedrijven karakteriseren zich door zich te richten op business voor de langere termijn, gevoed door langdurige relaties. Dit geldt zeker ook voor de relatie met onze medewerkers. Wij geven ze, gevraagd of ongevraagd, oprechte aandacht als het nodig is en waarderen ze voor wat ze toevoegen aan dit bedrijf. Voor mij als eigenaar is dat een belangrijk uitgangspunt. Het geldt namelijk ook voor onze klanten en betrouwbare leveranciers. Aandacht geven en gaan voor een langdurige samenwerking.

Zonder uitgebreide klantenkring heb je als zelfstandige fabrikant geen evenwichtig bestaansrecht. We streven naar tevreden klanten, die loyaal zijn maar dat bovenal blijven. Door onze input,benadering, ideeën, de kunst om ons in hen te verplaatsen én toegewijd te zijn. Ieder dag opnieuw.

Daarbij probeer ik ons familiebedrijf veilig te stellen voor medewerkers, het verder uit te bouwen en wellicht door te geven aan een vijfde generatie. Maar dat zou ook een andere organisatie kunnen zijn. Het is mijn doel om Zaanlandia op gezonde wijze 125 jaar oud te laten worden. En wel op een dusdanige manier dat het rendement nog steeds geïnvesteerd wordt in nieuwe technieken, betere machines, efficiëntere huisvesting, slimmere routing of de juiste mensen.

Blijven aanpassen

Het is onze missie om continu bij te sturen, ons aan te passen aan de verschillende tijdfasen en aan de snelle veranderingen in maatschappij, wereld, techniek en dus onze klanten. Daar liggen veel kansen, maar ook uitdagingen en bedreigingen voor bedrijven als het onze. We zullen onze sterkte moeten behouden, andere blijven inspireren en ons dagelijks moeten inspannen. Soms met vallen en weer snel opstaan, soms met euforie en soms een teleurstelling. Alleen tegenwind doet een vlieger opstijgen.

We slagen er al jaren in een mooie groei te realiseren. Door prachtige producten te maken en nieuwe markten aan te boren. Bestaande klanten te koesteren en nieuwe klanten voor ons te laten kiezen. Hoe? Door ze zich bij ons beter thuis te laten voelen en ze ècht te ontzorgen. Door ze te adviseren over ontwikkelingen op ons vakgebied, maar vooral door het leveren van hoogwaardige blikverpakkingen in een optimale mix van prijs, kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid.

Op naar 2032!

Daan Kriek
Managing Director
(1999 – heden)