Bisfenol A

De blikken van Zaanlandia zijn BPA-vrij maar wat is BPA?

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof, door de industrie geproduceerd. Het wordt gebruikt om verschillende soorten kunststof te maken. Het zit in veel producten zoals bouwmaterialen (verf en coatings), elektronica, verpakkingsmateriaal van voedsel, speelgoed, kassabonnen en medische hulpmiddelen.

BPA kan worden gebruikt in hard plastic flessen als ook in de dunne plastic laag in de binnenkant van blikjes. Op die manier kan BPA (in zeer kleine hoeveelheden) in het voedsel terecht komen.

Gezondheidseffecten en veiligheid?

Er bestaat al langere tijd discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van BPA: teveel BPA binnenkrijgen is schadelijk voor o.a. organen en mogelijk van invloed op de ontwikkeling van ongeboren en kleine kinderen. Een oorzakelijk verband met bepaalde ziektes wordt vermoed maar is onzeker.

De Europese wetgeving reguleert het gebruik ervan in verpakkingsmaterialen voor voedsel. Er zijn migratielimieten (hoeveel mag er maximaal vanuit de verpakking in het voedsel terecht komen) en fabrikanten moeten verpakkingen hierop testen. Er zijn landen in Europa met een verbod op BPA ten aanzien van deze verpakkingen. Daar niet altijd duidelijk is of de alternatieven veilig zijn, kent Nederland dit verbod niet. Wel worden producenten erop aangesproken om het gebruik van BPA te verminderen en veiligere alternatieven te ontwikkelen.

Deel deze pagina