Onze geschiedenis

We nemen je graag mee in onze historie en kijken terug op ruim een eeuw van bloei, zware tijden, veerkracht en het vermogen om steeds weer vernieuwend te zijn. Een tijdlijn van 1907 tot nu.

1907 tot 1937

Franciscus Kriek, eerste generatie

De geschiedenis van Zaanlandia Blikverpakkingen begint in 1907 in één van de oudste industriële gebieden van West-Europa. Franciscus Wilhelmus Kriek verruilde zijn werk als voorman-soldeerder bij de toenmalige blikfabriek Woud & Schaap voor dat van zelfstandig blikslager. Voorzien van handkar met complete soldeerinrichting ging hij langs de huizen om potten en pannen te repareren. In de avonduren maakte hij samen met zijn vrouw sigarenblikken en binnenkanten van paraplubakken.

Enkele jaren later begon hij vanuit het schuurtje naast zijn huis met de productie van verf- en koekblikken voor de Zaanse verf- en koekindustrie. Het schuurtje werd een flinke productiehal en daarnaast verrees een kantoorpand. De Doopsgezinde kerk uit de 17e eeuw, verantwoordelijk voor de naam ‘Vermaningsstraat’, staat nog steeds aan de andere kant van het toenmalige huis. Ons huidige kantoor is nog steeds op dezelfde plek gevestigd.


1907 – Franciscus Wilhelmus Kriek begint als ketellapper voor zichzelf in Krommenie.

1912 – Start van de ambachtelijke blikslagerij aan de Vermaningspad te Krommenie (o.a. sigarenkistjes).

1919 – De blikslagerij wordt gemechaniseerd en het personeelsbestand uitgebreid. Zonen Martinus en Johannes Kriek komen in het bedrijf. Start van de productie van bussen voor de verfindustrie.

1924 – Start fabricage van vierkante koekblikken en export blikverpakkingen voor suikerwerkindustrie.

1928 – Het personeelsbestand van ‘Zaanlandia blikfabriek’ wordt uitgebreid tot 20 medewerkers.

1932 – Het assortiment wordt uitgebreid met chemische bussen, wasbussen en blikken voor bakkerijproducten.

1937 – 1962

Martinus en Johannes Kriek, tweede generatie

Tegen het einde van de jaren ’30 trad de tweede generatie aan in het bedrijf. Martinus en Johannes namen het bedrijf van hun vader over. De Tweede Wereldoorlog was voor de Zaanse blikindustrie een moeilijke tijd. Het materiaal werd schaars en de energievoorziening was slecht. Zaanlandia hield het hoofd boven water door onder meer bodems en deksels voor schuurpoederbussen te maken, evenals kartonnen deksels voor jampotten. Verschillende werknemers werden vanwege de Arbeitseinsatz naar Duitsland gevoerd. Aan het einde van de oorlog maakte Zaanlandia alleen nog maar noodkacheltjes.

Woningnood en materiaalschaarste ten spijt bracht de naoorlogse periode een sterke groei van de blikindustrie. Men moest de eerste jaren inventief zijn door zelf het blik van grote bussen opnieuw te gebruiken en door bijvoorbeeld de vrachtauto met houtgasgenerator te gebruiken bij gebrek aan stroom. Het handmatig solderen werd grotendeels geautomatiseerd. De firma probeerde in de oorlog opgedane ervaring te verzilveren door een kartonbedrijf op te richten.

Jan Kriek kwam als achttienjarige in 1953 in beeld in het bedrijf dat door zijn vader en oom werd geleid. Nauwelijks drie jaar later stierf zijn vader Johannes plotseling, terwijl de fabriek voor een fikse uitbreiding stond. Het overlijden zorgde voor spanningen in de familie. Oom Martinus had alleen dochters en Jan werd automatisch de opvolger. Hij had best sportleraar willen worden, maar vond dat hij het familiebedrijf niet zomaar kon laten zitten.

Jan werkte jaren lang onder zijn oom Martinus en diens schoonzoon J. Smit. De fabriek leverde eind jaren ’50 en in de jaren ’60 veel blikken aan de Linoleum Fabrieken in Krommenie. De Krieken investeerden daarom in een automatische lijn voor rechthoekige bussen. Een investering die ze nooit terugzagen, omdat linoleum het verloor van onderhoudsarme vloerbedekking.


1937 – M.F. en J.F. Kriek nemen het bedrijf van hun vader over. Er zijn nu 25 medewerkers in dienst.

1941 – Vanwege de oorlog wordt van blik overgeschakeld op de verwerking van karton (jamdeksels). Er worden ook noodkachels geproduceerd.

1946 – Overname van Victory kartonnagefabriek.

1953 – J. Kriek komt in het bedrijf dat gestaag groeit.

1962 – 1999

Jan Kriek, derde generatie

In 1962 neemt Jan het bedrijf van zijn oom Martinus over. De jaren ’60 en ’70 brachten grote maatschappelijke en technische veranderingen. De verpakkingsindustrie schakelde over op karton, papier en plastic. Langzaam schakelden producenten van verf, oliën en vetten over naar kunststof verpakkingen. Zaanlandia boorde een nieuwe markt aan met het maken van bussen voor rookbommen, dieptebommen en traangaspotten. Ook legde het bedrijf zich meer toe op het produceren van kleine, bijzondere series. De gedachte was dat overleving alleen mogelijk was door te concentreren op het exclusieve werk.

In de jaren ’80 nam Zaanlandia diverse bedrijven over. In eerste instantie ging dat om het uitbreiden van productielijnen en het verwerven van nieuwe klanten, maar bij de overname van het Achterhoekse bedrijf Weduwe J. Bekkers (1987), ging het om het verbreden van het aanbod. Dat bedrijf richtte zich voornamelijk op de promotionele (food)markt en produceerde hoogwaardige, decoratieve blikken. Onder de naam Zaanlandia Bekkers Blik waren er veel meer technische en creatieve mogelijkheden om aan de ideeën van klanten te kunnen voldoen.

De jaren ’90 kenmerken zich door de toekenning van diverse belangrijke prijzen in de verpakkingswereld. Jan’s zoon Daan maakt bij zijn intrede een notering bij het Guiness Book of Records mee. Jan opent een nieuw kantoor in Krommenie en laat Daan een reeks veranderingen in gang zetten die soms sneller gingen dan hij zou willen. Daan begint ook over de grens te kijken.


1962 – J. Kriek neemt het bedrijf over. ‘Zaanlandia Blik’ telt inmiddels 45 medewerkers.

1963 – Nieuwe geautomatiseerde productielijnen maken het uitbreiden van capaciteit mogelijk.

1968 – Zaanlandia Bekkers Blik ontwikkelt de kunststofschroefsluiting voor blikverpakkingen en brengt dit als eerste op de markt. Het wint de verpakkingsprijs ‘De zilveren noot’.

1970 – De fabriek wordt verder uitgebreid en ontwikkelt zich in de richting van ‘special products’. Tegelijkertijd worden er enkele kleine blikfabrikanten overgenomen.

1972 – Het assortiment wordt uitgebreid met bedrukte blikverpakkingen voor de tabaks- en zoetwarenindustrie.

1978 – Het assortiment wordt uitgebreid met bedrukte blikverpakkingen voor de koffie- en thee-industrie.

1982 – Viering van 75-jarig jubileum Zaanlandia Blik B.V. Ontvangst van zilveren erepenning FME/CWM.

1987 – Het bedrijf Weduwe J. Bekkers in Wehl wordt overgenomen. Dit wordt de tweede fabriek.

1991 – Het transportblik met kunststof schroefdeksel voor radioactief materiaal wint de verpakkingsprijs ‘De zilveren noot’.

1992 -Het transportblik met kunststof schroefdeksel voor radioactief materiaal wint de ‘Eurostar for packaging’.

1994 – Het assortiment wordt uitgebreid met bedrukte blikverpakkingen voor relatiegeschenken en promotionele activiteiten.

1995 – Daan Kriek komt in het bedrijf. Het Guiness Book of Records neemt het door Zaanlandia Bekkers Blik gemaakte grootste blik ter wereld op.

1996 – Opening nieuw kantoor te Krommenie.

1999 – heden

Daan Kriek, vierde generatie

Daan kreeg in 1999 volledige zeggenschap over Zaanlandia. In 2001 klapten de financiële markten in elkaar en kwam de economie in een recessie terecht. Enkele grote klanten namen na vele jaren afscheid van blik of stopten met hun activiteiten. Tegelijk begaven Aziatische producenten zich op de markt, met producten van wisselende kwaliteit, maar altijd aangeboden tegen prijzen waar een Nederlands bedrijf niet tegenop kon. Daan werd zich ervan bewust dat er direct bijgestuurd moest worden. Er werd een omslag gemaakt door veel intensiever naar de wensen en behoeften van klanten te gaan kijken.

De productiesnelheid moest van 6 tot 8 weken terug naar 2 of 3. De snelheid van offreren en het tempo van de productielijnen in de fabriek moest daarom omhoog. Marit, de zus van Daan, zou oorspronkelijk één jaar blijven, maar ze heeft zich uiteindelijke veel langer voor Zaanlandia ingezet. Ze was een zeer goede sparringspartner, zeker ten aanzien van het veranderingsproces waar het bedrijf in terecht was gekomen. Ze hield zich vooral bezig met de marketing en verkoop. Door haar creatieve inslag, het vermogen om proactief te denken en ideeën bij klanten neer te leggen, is Zaanlandia in die tijd getransformeerd van een productiegeoriënteerd naar een marktgericht bedrijf.

Ook de uitdaging van de lagelonenlanden moest het hoofd worden geboden. Zaanlandia investeerde veel in de zoektocht naar allianties met goedkopere producenten in Europa en Azië. Sindsdien is het assortiment oneindig uitgebreid. Een andere ingrijpende verandering was de integratie van weduwe J. Bekkers uit Wehl binnen de vestiging in Krommenie. Daarmee werden de kosten gereduceerd en de kennis van blikproductie effectiever ingezet.


1999 – Daan Kriek neemt het bedrijf over van zijn vader. Viering 175-jarig jubileum Wed. J. Bekkers B.V. Ontvangst gouden erepenning FME/CWM. Start handelskanaal met Aziatische en Europese blikfabrikanten.

2001 – De nieuwe volautomatische laslijn die luchtdichte blikverpakkingen maakt opent een nieuw afzetkanaal: de landbouwzadenmarkt.

2002 – Fabrieken Wed. J. Bekkers te Wehl wordt gesloten. Machines uit Wehl worden verplaatst naar Wormerveer en een aantal medewerkers gaat mee. Na de samenvoeging heet het bedrijf Zaanlandia Bekkers Blik B.V.

2003 – Zaanlandia Bekkers Blik neemt Hillegers Metaalwarenfabriek uit Zwanenburg over.

2004 – Uitbreiding van machinepark met aankoop conische blikkenlijn voor automotive-sector. Er worden nu ook blikken voor glasverven voor autoruiten en panoramadaken geproduceerd.

2005 – Opzetten van handelskanaal met Azië.

2007 – Viering van 100-jarig jubileum van Zaanlandia Bekkers Blik. H.K.H. Koningin Beatrix verleent het Predikaat Hofleverancier.

2010 – Aankoop fabriekspand (2.000 m2) in Wormerveer door Zaanlandia Blik dat voorheen in eigendom was van mevr. M.W. Kriek (moeder van Daan).

2011 – Uitbreiding fabriekspand Wormerveer naar 3.000 m2 en volledig overhevelen van fabriek in Krommenie naar Wormerveer. Vanaf dat moment is er slechts één productielocatie.

2014 – Behalen BRC Packaging-certificering met AA-status.

2015 – Investering in high speed-laslijn voor groeiende groentezadenmarkt.

2018 – Uitbreiding van machinepark met volautomatische kniplijn.

2019 – Uitbreiding van machinepark met palletiseerrobot.